2013. május 31., péntek

" Ha rajtam múlna, mindenki tudná az országban, hogy mit tett Kiss Péter az utolsó óráiban és Ő kapná az idei és egyben örökös Fairplay díjat .... "


http://4bakancs.com/post/51570463983/dvorszky-tamas-kiss-peter-hegymaszorol

 Dvorszky Tamás: KISS PÉTER hegymászóról:

A napokban elolvastam Oscar Cadiach nyilatkozatát. Ő találkozott talán utoljára Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel. Aztán összeraktam magamnak a történetet a cikkek alapján és nyilvánvalóvá vált Kiss Péter hősiessége.
Most nem foglalkoznék azzal, hogy hibáztak, nem foglalkoznék azzal, hogy milyen előzmények játszottak közre a tragédiában, hanem csak tisztán a csúcs elérése utáni időszakra koncentrálok. Hibáztak, olyan helyzetbe kerültek, amibe nem kellett volna, de most csak azt nézzük, hogy ebben a helyzetben, hogyan működtek.

Két napjuk volt a hibás döntéssel való szembesülésre, és a hideg kiráz attól, amilyen ez a két nap lehetett nekik. Két nap alatt vajon hányszor futott át az agyukon, hogy rossz döntést hoztak?
Abból, amit Oscar Cadiach mondott, az következik, hogy Kiss Péter gyors volt. 
Gyorsabb volt Erőss Zsoltnál, és gyorsabb volt a spanyoloknál és az összes csapatnál is. Magashegyen az egyik legfontosabb tulajdonság a gyorsaság. Azok a mászók maradnak nagy eséllyel életben, akik a sebességük miatt kevesebb időt töltenek a halálzónában. 
Ez lehetett az egyik eleme Erőss Zsolt sikereinek. Hogy műlábbal sem sokat veszített ebből a tulajdonságából, az bizonyítja, hogy sokkal lejjebbről indultak (7250m), mint a többi mászó (~7600-7700m), mégis beérték őket mindketten. Kiss Péter a spanyol mászót, Cadiach-t többször utolérte, ő félreállt, de Péter nem előzte meg, jelezte, hogy megvárja a társát. Tudva, hogy Péter mászott, barlangászott, emellett maratont futott és még a Balatont is körbefutotta, teljesítménytúrázott, vagyis nagyon erős lehetett, tán a hegyen lévő legerősebb, leggyorsabb mászó volt. 
Abból, hogy a csúcson vidáman jelentkeztek be, és az ereszkedésnél végig Zsolt előtt járt, az következik, hogy voltak tartalékai, még volt benne erő. 
De minden bejelentkezésnél tudni lehetett, hogy nem hagyta el Zsoltot, mellette maradt, vélhetőleg addig, amíg le nem zuhant. Zsolt már a csúcs alatt 100 méterrel kifáradt. Relatíve nagyon gyorsan. Ha Péter hátra se néz, csak lejön, amilyen gyorsan csak bír, talán életben marad.

Arról is lehetett cikket olvasni a napokban, hogy a hegymászás az önző, individualista emberek sportja és hogy nagy magasságban már mindenki csak magára gondol, nem segít, nem menti a bajba jutott társait.

Péter erre most rácáfolt. Végig Zsolt mellett maradt, vele töltötte az éjszakát, masszírozta a végtagjait, nem hagyta magára. Ha nem így cselekszik, a fizikumát, állapotát figyelembe véve véleményem szerint, egyrészt hamarabb állt volna a csúcson és lejött volna élve. 
Legalábbis nagyobb eséllyel élte volna túl. De ő nem így döntött, hanem a társával maradt.
Fenn a hegyen biztos, hogy volt egy pont, amikor tudnia kellett, hogy ha nem vár a társára, hanem most azonnal elindul lefele, akkor túlélheti, de ha marad, akkor biztosan nem. 
Volt egy pont, amikor biztosan tudta, hogy ha segíteni próbál Zsolton, akkor ő is meghal. Azt gondoljuk, tapasztalatlan volt magas hegyen, mert eddig csak 4000 méteres csúcsokat mászott meg, de a 8000 méter feletti környezet nem ringat illúziókba, ha valaki ott van, pontosan tudja, érzi milyen kegyetlen a közeg. Az életösztönhöz nem kell tapasztalat. 
Az krízishelyzetben előbukkan.
És persze előbukkan a félelem is és elkezdi az embert a menekülés irányába terelni. Ha Péternek volt ereje lemenekülni a hegyről –márpedig minden híradás ezt a feltevést erősíti–, akkor csakis a saját döntése volt, hogy nem tette.
A hegymászásban általános a „legkisebb veszteség elve”. 
Ha valaki menthetetlen, ott hagyjuk. Nem veszélyeztetjük, nem áldozzuk azok életét, akik még le tudnak jutni. Sok mászó például az Everesten úgy marad ott, hogy még él, míg a mászók már elmennek mellette. Ez ott egy kegyetlen, de logikus törvényszerűség. Lehet másként dönteni, de ez a döntés végérvényes. Kiss Péter döntött és az utolsó pillanatig társ, bajtárs és szilárd jellem maradt.

A versenysportolók körében évente osztanak Fairplay díjat, értékelve a legsportszerűbb viselkedést.

Ha rajtam múlna, mindenki tudná az országban, hogy mit tett Kiss Péter az utolsó óráiban és Ő kapná az idei és egyben örökös Fairplay díjat.

A hírekből ezt lehetett tudni:

„Bár Erősséknél egyértelmű volt, hogy túl hosszúra nyúlt a mászás, reményt adott, hogy a páros vidáman rádiózott a csúcsról, hangsúlyozva, hogy azonnal kezdik is az ereszkedést.
Este nyolckor érkezett az első aggasztó hír. Erőss Zsolt jelentkezett be rádión az alaptáborba: „Nagyon legyengültem, nem tudok tovább menni, Péterék előttem, lejjebb vannak 60-100 méterrel. Próbáltam fényjeleket adni, de nem ért semmit.” Index május 21.
„Az ereszkedésnél érkezett a rossz hír: Erőss Zsolt annyira kimerült, hogy néhány száz méterrel a csúcs alatt megállt. Később csatlakozott hozzá társa, Kiss Péter, és együtt húzták ki az éjszakát 8300 méteren.” Index május 22.

„Éjjel jött az újabb rádióüzenet, miszerint a két hegymászó már együtt van, de extrém magasságban, 8300 méteren. Az éjszakát a szabadban húzták ki, mínusz 30 fokban, olyan környezetben, ahol az alacsony oxigéntartalom miatt pihenni sem lehet: még akkor is fogy az ember energiája, ha csupán fekszik. Az alaptábor vezetője, Kollár Lajos félóránként beszélt velük, hogy biztos lehessen abban, nem alszanak el, súlyos fagyási sérüléseket szerezve.

A szabadban töltött éjszaka tehát csak rontotta a helyzetüket, és mivel Kiss Péter rádión arról is beszélt, hogy társa végtagjait masszírozza a fagyás ellen, az is elképzelhető, hogy komoly fagyási sérüléseik voltak. Index május 23.
A páros hajnalban folytatta az ereszkedést, és reggel nyolckor még mindig csak 8100 méteren jártak. Innentől az információk bizonytalanok. Kiss Péter haladt tovább, Erőss pedig lekuporodott, és többet nem adott életjelet. Mivel rádiójukat kikapcsolták, csak távcsövön lehetett követni az eseményeket, Kollár Lajos sokáig a legrosszabbtól tartott.
Erőss három órával később mozdult meg. Kiderült, hogy elaludt, de gyűjtött annyi erőt, hogy folytassa az ereszkedést. Hangjából Kollár Lajos jelentése szerint nyilvánvaló volt, hogy ereje végén jár.

Egy spanyol expedíció meg nem erősített hírei szerint Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant. Ez lehet a magyarázata, hogy az alaptáborból sokáig látcsövön követték Erőss útját, társát viszont nem látták, reménykedtek abban, hogy közben elérte a felső tábort, és ott pihen.” Index május 23.

Cadiach elmondása szerint a nap folyamán többször is utolérte őt Kiss Péter, aki kevés felszerelésével gyorsan tudott haladni. Egy útszűkületnél a katalán előre akarta engedni, de a magyar mászó ezt elutasította. Cadiach szerint azért, hogy megvárhassa “mesterét, a lábnélkülit”. HVG május 24.

Dvorszky TamásAmatőr hegymászó, 2003-ban kezdett a hegymászással komolyabban foglalkozni. Sok sikertelen próbálkozása volt az Alpokban (Hochkönig, Matterhorn),  sikeres mászások a Grossglockneren 2004-ben, a Mont Blancon 2008-ban, az Elbruson 2005-ben és valamelyest képet kapott a magashegyi mászásról két szintén sikertelen mászás 2006-ban a Tien-San hegységben a Mustagh Ata (7590m) csúcskísérlet, ahol 7000 méterig, majd a 2007-ben Pamírban a Kommunizmus csúcskísérlet (7495m), ahol 7235 méterig jutott.

3 megjegyzés:

  1. I'd like to thank you for the efforts you've put in penning this site.
    I am hoping to see the same high-grade content from you in the future as well.
    In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own,
    personal website now ;)

    my webpage carrier air conditioning model numbers

    VálaszTörlés
  2. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or
    did you hire someone to do it for you? Plz reply as I'm looking to design my own blog and would
    like to know where u got this from. many thanks

    My webpage ... forced air

    VálaszTörlés
  3. They have a natural desire to surround themselves with people who think the way that
    they think. The smell of smoke can still linger even after months or years after the incident happened.
    Often our addictions are triggered by such obsessions.


    my weblog leo star sign compatibility

    VálaszTörlés