2012. november 5., hétfő

Szita Bencéért szól a harang .......... Nem fogok veletek ölni ...


Azért osztom meg ezt a cikket  (és a kevésbé elegáns fotót most kitöröltem a cikkből ),  mert a Facebook-on  elindult egy  markáns mozgalom, mely a gyűlölet energiáit mozgósítja olyan formán, hogy kéri ez a csoportosulás ,   a halálbüntetés visszaállítást az országban ....
Hasonlóképpen  gondolkozom az esetről, hisz   olyan mélyen megrázott, mint legutóbb a pécsi pszichológusnő értelmetlen halálesete .... És elég sok ebben az újabb brutális kivégzésnek az üzenettartalma ....,  főként a társadalmi szerepvállalásaink miatt is , mert mindez történetben ugyanúgy ott van  a saját felelősségünk is, akár tetszik, akár nem ....
Hát ezért is iktattam be a személyes oldalamra ezt a jegyzetet  :

Minden brutális gyilkosság után előkerül a halálbüntetés kérdése.
Mintha ez visszahozná a halottakat, vagy megelőzné az újabb gyilkosságokat.
Pedig egyiket se teszi. 
Nem gyógyítja be a sebeket, és nem rettent el.    Vajon az a nő, aki előre eltervelte a 11 éves kisfiú megölését, felbérelt rá embereket, előre megásatta a sírt és mindent végiggondolt, megijedt volna, ha a halálbüntetéssel fenyegetik?     Hiszen attól se riadt vissza, hogy egész hátralévő életét rács mögött töltheti.    Hiszen az USA azon államai között, ahol van, és ahol nincs halálbünttés, nincs lényegi különbség a gyilkosságok száma között.

Én nem fogok veletek ölni!   Jó volna mindig egy csapásra végezni a problémákkal, de ez nem így működik.
Egy ember megölése nem véd meg minket a többi gyilkos embertől.
Pontosan azért, mert emberek.
Gondolkodó, érző lények ezek a gyilkosok is.
Esetünkben előtte még pár napja valószínűleg együtt ebédelt az áldozatával.
Megölnétek egy embert, előre megfontolt szándékkal, pontosan ugyanúgy, mint ő? Ti is ugyanolyan gyilkosok lennétek csak a bosszúért?
Aki visszahozná a halálbüntetést, vajon meghúzná a ravaszt is?
Lenne ő a hóhér, odaállna-e az áldozat elé, a fejének nyomná-e a pisztolyt, kiélesítené, és belenézne-e a szemébe, meghúzná-e a ravaszt, kilőné-e a golyót, és szétlőné-e a fejét?

Mert a halálbüntetés visszaállítása pontosan ugyanez a folyamat, csak kicsit kényelmesebb, mert nem nekünk kell meghúzni a ravaszt, mi csak asszisztálunk ahhoz, hogy egy társadalom gyilkos legyen. Valószínűleg még meg is nézhetnénk a karosszékben hátradőlve, mondjuk szotyizva vagy popcornt majszolva, ahogy meghal egy ember.

Én nem fogok ölni veletek, nem akarom, hogy visszaállítsák a halálbüntetést, és asszisztáljak egy ember megöléséhez, még akkor is, ha gyilkos.
Aki bűnös, az bűnhödjön, érezze a súlyát, és ne haljon meg.
Én jobb akarok lenni, mint ez a nő.
Pontosan azért, mert vannak halottaim, és fáj, hogy nincsenek velem, de nem akarok bosszút állni értük senkin, és nem akarom, hogy bárki is meghaljon miattuk. Nem akarom, hogy még több élet kihunyjon.

Nem háborúban élünk, hanem egy társadalomban.
És bármennyire is szörnyű, nincs olyan társadalom amelyben ne lenne bűn, ne lenne gyilkosság. Viszont van aközött különbség, hogy vannak gyilkosok a társadalomban, vagy maga a társadalom gyilkos.
Én olyan társadalomban akarok élni, ahol a Ne ölj! keresztényi és humanista tanítása a vezérelv.
Ahol a társadalom nem ad felhatalmazást a gyilkosoknak a gyilkolásra azzal, hogy maga a társadalom is gyilkossá válik.
Lehet különbséget tenni ember és ember megölése között, de végső soron mindannyiunknak tudni kell, hogy ez hazugság.
Az emberélet a legnagyobb kincs, amellyel rendelkezünk a szültetéstől a halálig, hát legalább mi ne akarjuk ezt senkitől elvenni. "

5 megjegyzés:

  1. Annyira egyet értek veled!!!! Végtelenül szomorú a történet és nagyon sajnálom a fiúcskát, de azt is nagyon sajnálnám, ha ez az öldöklős kedv eljutna a döntéshozókig....Szánalmasnak tartom, hogy vannak olyan emberek, akik ebben élik ki örömüket: telerakják oldalaikat felhívásokkal, brutális módszerek kiötlésével, halállal.
    Számomra nem tabu a halál téma- és sztem nem egy abszolút negatív téma: hiszek abban, hogy a halál után is van a léleknek létjogosultsága, és hiszem, hogy olyan helyre kerül az ember, ami maga halál utáni életnek képzel el. Na ebbe nem fér bele, hogy úgy büntessünk embert, hogy megöljük..... A büntetés, a társadalomból való kivonás, az elzárás magánya és a végtelenséggel való szembekerülés: számomra ezek jelentik a büntetést: hiszen a gyerekeknek is el kell gondolkodni tettük következményein, ha épp rosszaságot csináltak..... Persze nem összehasonlítható.

    Mindenesetre az elmúlt pár napban megfogyatkozott az ismerőseim száma..... Én nem szeretnék semmiféle életelvételesdiben részt venni. Életpárti vagyok: mert az valakinek jutalom, valakinek büntetés.

    Bízom benne, hogy a dolog folytatása kisebb hangot fog kapni, mert sajnos a túl nagy hangzavarban mindenki megzavarodik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvastam...de megérteni nem tudom!
      Ugyanis az én adómból, a te adódból és sokunk adójából tartják el azeket az embereket(?) akár 10-20-30-40 évig is a fegyházakban!
      Ugye azért azt ti is úgy gondoljátok hogy ennek a pénznek amiből őket etetjük, melegítjük...stb... kismillió jobb helye lenne, amikor tényleg olyan helyre kerülne ahol bizony nagyon nagy szükség lenne rá.
      B.V.

      Törlés
  2. Kedves, "Névtelen" ( olyan bosszantó jelezni valaki felé , aki nem vállalja be legalább a keresztnevét .....hmmm... ) , vidáman eltartjuk ezt a "sleppet" is valóban..., ahogy bárkit akinek megengedjük, hogy felmásszon a hátainkra , mert túlzóan belénk lett nevelve az, hogy mindent fogadjunk el és soha ne kételkedjünk a jogosság fokain.... Tisztelet a kivételnek , persze .... Ez is egy jó mély terület és össztársadalmi problémák összessége, amin szintén lehet változtatni , ha már sok a fájdalom tünete, amit kioszt a mindennapjainkra..... Üdvözítőbb állapot lenne, ha a legtöbb társadalmi problémáink valódi okozói a kormányzóink, inkább azzal foglalkoznának, hogy teremtsenek minél több munkahelyet , hogyan terhelnék le pozitívan a lakosságot, adnának reményeket és méltóbb jövőképeket a dolgos kezeik közé .... Ha jó példával mutatkozna már meg bármelyik formáció, akit választunk a fejeink fölé.... Talán akkor sokkal több pozitív történet bontakozhatna ki, többféle elégedettségi állapotokat szülnének ezek az érzések és nem torzulna tovább az amúgy is arra hajlamos mentalitásunk ...... De amíg ilyen önző és kapzsi és érzéketlen feje van az országnak, addig csak sokszorozódni fognak ennek a káros következményei ..... és minden megy úgy tovább, ahogy korábban......... Most sérült , megkarcolódott megint a lakosság fájdalomérzete, de túlságosan hozzá vagyunk szokva és pár hét múlva már felejtjük ezt a mostani durva tragédiát is, mert egész bizonyosan lesz megint egy-egy eset, mely felülírja, vagy tompítja mindez érzékenységet bennünk..... és nem történik semmi újra és újra és nem értem, miért ..... Ezek a tragédiák erős üzenetek felénk is .......... És ahogy mélyül a szegénység, egyre inkább kifordulnak az embertársaink magukból , ez a sötét korszak nagyszerűen táplálja ( hacsak nem tudatossággal teszik ezt az illetékesek ) a bennünk élő emberállatokat , akik elkezdik egymást írtani ....és ez csak jó a kormánynak , mert kevesebb lesz a gond egy számsorral, akik jelenleg vagyunk az életükben ........ Mert ha igazán fontosak lennénk, akkor sok minden más irányú lenne és nem lennék tele a börtöneink sem és remélhetőleg arra menne az energia, hogyan ápoljuk egymás felé a tiszteletet és szeretet .... De jó is lenne egy ilyen minőséggel bíró országban élni ..........., de ahhoz változatlanul skandálom nekünk is kell akarni úgy a jót és azt csakis az összefogás útján, nem széthúzva folyton ...... Hát nyílván több generáció kipotyog addig, mire úgy felébredünk, hogy lesz is miért büszkén élvezni és viselni a közös magyar sorsainkat .... Összefügg mindez nagyon is ezzel a tragédiával, aminek nem kellett volna megtörténnie , hisz a családon belüli erőszakhoz való álláspont is milyen szánalmasan és nem kellő természetességgel alakul ... Ezért ?? Hogy beáldozódjanak még ezek a fiatalka aligéletek...... Közös szégyenünk , közös terhünk ez a történet is ....

    VálaszTörlés
  3. Na, ez meg a másik....
    A mi adónkból..... Igen, és ami azt illeti én még többet is szívesen beleadnék az adómból, ha ennek az lenne az eredménye, hogy bizony élete végéig zárják el a gyilkosokat, és legalább 50 évre a bántalmazókat.... De nem! Pont azért nem, mert kevés erre az "adó". Lehet, hogy kicsit kevesebb lenne az erőszak, hogyha az elkövetők nem élhetnének abban a tudatban, hogy 15-20 év után úgyis szabadulnak. (Lásd. a norvég gyilkos esetét: pontosan kiszámolta, hogy mennyit kaphat- keveset- és annyit is kapott!!!)
    Ilyen dologokról kéne népszavazást indítani, mint halálbüntetés?
    Nem hinném....
    Kedves Névtelen! Sejtem a válaszodat, ahogy fogalmazódik: Sokan élnek nyomorban, szegényen, éhesen..... Pont emiatt én arra törekednék, hogy inkább munkahelyteremtésről és sokkal égetőbb kérdésekről kelljen népszavazni. Orvosolásról, iskoláztatásról, mezőgazdaságról..... Arról, hogy ne fagyjanak meg emberek az utcán télen- mert a melegedőkből kidobják őket, vagy bezárják azokat.
    Indulatos az ország java: mindenki fel van háborodva, hogy megölték szegényt. Engem is nagyon megrázott: és nagyon sajnálom. De nem megölni kell a bűnösöket, hanem hagyni bűnhődni. Egy idő után az éjszaka álmai, a bűntudat talán- remélem- megteszi hatását. De ha ez nem, akkor az örökkévaló bezárás: magány, szorongás.

    VálaszTörlés